Šola prijaznih ljudi

Niste našli želenih informacij?

S pomočjo UPI svetovalke odgovore dobite hitro in brez dodatnega brskanja.
Ponujamo vam:
Poklepetajte z nami v živo.
03 713 35 76
Pišite nam preko e-pošte.
Pošljite nam e-obrazec.

Projekti - UPI ljudska univerza Žalec Namenjeni so vsem prebivalcem Spodnje Savinjske doline

Open Your Eyes

V novi medijski dobi smo nenehno obkroženi z vsemi vrstami informacij, od političnih vprašanj do oglaševanja in trženja.

Projekt financira/sofinancira:
Evropska unija, Erasmus+
Obdobje trajanja projekta:
15. 10. 2018 - 14. 12. 2020
Vrednost projekta:
27.705,00 EUR
Ciljna skupina:
Odrasli, izobraževalci odraslih
Partnerji/sponzorji projekta:
Vabilo vsem predavateljem v izobraževanju odraslih

V novi medijski dobi smo nenehno obkroženi z vsemi vrstami informacij, od političnih vprašanj do oglaševanja in trženja. Informacije pridejo do nas brez nadzorovanega filtriranja z izjemo lastne zmožnosti kritične ocene njihove veljavnosti. Zdi se, da so pristranske informacije še posebej težko prepoznavne za medijsko manj pismeno populacijo. 

S projektom Open Your Eyes želimo s pomočjo orodij za prepoznavanje lažnih novic ter omejitev širjenja dezinformacij na spletu izboljšati digitalnih veščin tako udeležencev izobraževanja odraslih kot njihovih učiteljev.

Vabimo vas, da se nam pridružite na delavnici z naslovom »Check IT Out« Labs, namenjeni razvijanju kritičnih in digitalnih veščin ter prepoznavanju koncepta dezinformacij.

Potekala bo virtualno, in sicer v četrtek, 29. oktobra 2020, ob 14. uri preko programa Zoom.

Na delavnici, pripravljeni na podlagi priročnika, nastalega v okviru projekta Open Your eyes, ki jo bo vodil Andrej Pišorn, se boste seznanili z nekaterimi orodji za prepoznavanje dezinformacij na spletu in spopadanje z njimi.

Za udeležbo se prosimo predhodno prijavite do srede, 28. oktobra 2020, preko povezave: 

https://arnes-si.zoom.us/meeting/register/tJAtdOGu...

Udeleženci - predavatelji, ki se bodo udeležili delavnice, bodo lahko kasneje prispevali k diseminaciji in izboljšanju projektnih rezultatov. 

VAŠA EKIPA UPI

 ODPRITE OČI - LAŽNE NOVICE SO MED NAMI 

Od 14. do 16. januarja smo na UPI – ljudski univerzi Žalec v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ Open your eyes izvedli 3-dnevno strokovno usposabljanje. Udeležili so se ga učitelji iz 6 različnih držav (Bolgarije, Italije, Španije, Belgije, Romunije in Slovenije), ki so spoznavali številna orodja na  področju prepoznavanja lažnih novic. Orodja bodo uporabili pri poučevanju in učenju ter z njihovo pomočjo pri učečih se spodbujali razvoj kritičnega mišljenja v vsakodnevni poplavi novic in informacij.
Na UPI Žalec tako v prihajajočih mesecih napovedujemo izvedbo 2 brezplačnih delavnic o tem, kaj so lažne novice, kako jih prepoznamo, kako se jih ubranimo, skupaj s partnerji iz tujine pa bodo izdali tudi priročnik za učitelje.

open your eyes 2open your eyes 1

 JAVNI POZIV ZA PREDAVATELJE

V projektu med drugim načrtujemo usposabljanje za predavatelje, v okviru katerega se bodo usposobili za uporabo različnih orodij za prepoznavanje lažnih novic ter kasneje izvedli delavnice za udeležence. Usposabljanje bo potekalo od 14. do 16. januarja 2020 na UPI – ljudski univerze Žalec, predvidoma med 9. in 16. uro. Usposabljanja se bodo udeležili predavatelji iz partnerskih organizacij, UPI – ljudska univerza Žalec pa bo v skladu s projektom na usposabljanje napotila 3 predavatelje. Zato objavljamo JAVNI POZIV ZA SODELOVANJE V PROJEKTU in vse zainteresirane predavatelje prosimo, da se nanj z vašo kratko predstavitvijo prijavite na naš elektronski naslov lu-zalec@upi.si, in sicer najkasneje do 15. 12. 2019. Končni izbor predavateljev bo izvedel kolegij direktorice. Za kakršna koli vprašanja v zvezi z usposabljanjem/projektom in merili za izbor predavateljev se lahko obrnete na Marjano Rogel Peršič (marjana.persic@upi.si) in Mihaelo Anclin (mihaela.anclin@upi.si).

V novi medijski dobi smo nenehno obkroženi z vsemi vrstami informacij, od političnih vprašanj do oglaševanja in trženja. Informacije pridejo do nas brez nadzorovanega filtriranja z izjemo lastne zmožnosti kritične ocene njihove veljavnosti. Zdi se, da so pristranske informacije še posebej težko prepoznavne za medijsko manj pismeno populacijo. Izkazalo se je, da stopnja digitalne pismenosti ni odvisna od starosti ali stopnje izobrazbe. S projektom Open Your Eyes ciljamo zlasti na odrasle udeležence in učitelje ter si prizadevamo za izboljšanje njihovih digitalnih veščin z zagotavljanjem orodij za prepoznavanje lažnih novic ter omejitev širjenja dezinformacij na spletu. Koordinatorica projekta na UPI Žalec je Marjana Rogel Peršič, sodeluje Mihaela Anclin.

V okviru projekta smo za vas pripravili gradivo s področja medijske pismenosti in lažnih novic.
Vabljeni, da ga prelistate.

PRIROČNIK Open Your Eyes