Šola prijaznih ljudi

Niste našli želenih informacij?

S pomočjo UPI svetovalke odgovore dobite hitro in brez dodatnega brskanja.
Ponujamo vam:
Poklepetajte z nami v živo.
03 713 35 76
Pišite nam preko e-pošte.
Pošljite nam e-obrazec.

Projekti - UPI ljudska univerza Žalec Namenjeni so vsem prebivalcem Spodnje Savinjske doline

Družinska besedna olimpijada UPI

Pri projektu gre za tekmovanje, v katerega bomo pritegnili vse generacije in s katerim bomo na zabaven način popularizirali, širili in razvijali znanje o uporabi jezikovnih virov in tehnologij.

Projekt financira/sofinancira:
Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.
Obdobje trajanja projekta:
Vrednost projekta:
Ciljna skupina:
Partnerji/sponzorji projekta:
Savinjska televizija STV, Založba Rokus Klett, Razvezani jezik, Podjetje Plastika Skaza, Zavarovalnica Triglav, Steklarna Hrastnik, Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec, Modelarstvo Srečko Štorman s.p.

Družinska besedna olimpijada - finaleDružinska besedna olimpijada - finale

  V torek, 25. 11. 2014, se je na UPI - ljudski univerzi Žalec odvijalo finalno tekmovanje Družinske besedne olimpijade. Finalno tekmovanje je bilo sestavljeno iz šestih iger, pri katerih so morali tekmovalci uporabljati različne spletne in knjižne pripomočke. Med drugim smo preverili poznavanje slengovskih, prevzetih in starinskih besed, narečij, pravopisa, pomena frazemov itd.

Navijači, ki so jih posamezne ekipe pripeljale s sabo, so skozi celotno tekmovanje z glasnimi aplavzi in navijanjem spodbujali ekipe, pri tem pa se tudi sami preizkusili pri določenih igrah. Dogodka so se udeležili tudi župan občine Prebold gospod Vinko Debelak, ravnatelj OŠ Prebold gospod Oton Račečič, ravnateljica OŠ Petrovče gospa Irena Kolar in učiteljice slovenskega jezika.

Nekaj utrinkov iz finalnega tekmovanja si lahko ogledate v naši galeriji slik spodaj.

Družinska besedna olimpijada - finaleTestiranje finalnih iger

  Včeraj v četrtek, 20. 11. 2014, smo testirali igre in uganke, ki jih bodo v finalnem tekmovanju Družinske besedne olimpijade reševale ekipe iz OŠ Petrovče in iz OŠ Prebolda ... Preizkus je bil zanimiv in zgleda, da bo tudi finalno tekmovanje zanimivo vse do zadnje igre ...

Družinska besedna olimpijada - finaleDrugo polfinalno tekmovanje

  V petek, 24. 10. 2014, se je končalo drugo polfinalno tekmovanje v Družinski besedni olimpijadi. Tokrat so se pomerile ekipe iz OŠ Petrovče, OŠ Šempeter in OŠ Prebold. Tekmovanje je bilo zanimivo in je potekalo v sproščenem ozračju. Prvo mesto sta si delili ekipi iz OŠ Šempeter in OŠ Prebold, tako da je za finale odločilna druga igra, v kateri pa je več točk nabrala ekipa iz OŠ Prebold. V finale so se torej uvrstili dve ekipi iz OŠ Petrovče iz prvega polfinalnega tekmovanja in ekipa iz OŠ Prebold. Finalno tekmovanje bo 25. 11. 2014.

Prvo polfinalno tekmovanje

  V sredo, 22. 10. 2014, smo na OŠ Petrovče izvedli prvo polfinalno tekmovanje v Družinski besedni olimpijadi. Tekmovanja so se udeležile tri ekipe, sestavljene iz treh generacij iste družine. Zmagala je ekipa Ex Libris, ki je zbrala 60 točk. Katere ekipe so se uvrstile v finalno tekmovanje, pa bomo videli, ko se bo v petek, 24. 10. 2014, končalo drugo polfinalno tekmovanje. Tri ekipe, ki bodo dosegle največje število točk, se bodo uvrstile v finale.

Sestanek za tekmovalne ekipe

Družinska besedna olimpijada - finale

V petek 17. 10. 2014 smo imeli sestanek za prijavljene ekipe za Družinsko besedno olimpijado. Na srečanju smo se pogovarjali o igrah v katerih bomo tekmovali, predstavili smo pravila in vse okoliščine, ki bodo vplivale na tekmovano vzdušje, ki bo v središču promocijskega dogajanja na Družinski besedni olimpijadi. Ekipe, ki so se opravičile bomo naknadno obvestili o dogajanju na tekmovanju.

Družinska besedna olimpijada - finaleTestiranje iger, orodij in pravil ...

 V sredo 15. 10. 2014 smo stestirali igre, pravila in orodja, ki jih bomo uporabljali na Družinski besedni olimpijadi. Test je bil koristen, saj smo igre, pravila in uporabo orodij za pravilno rabo slovenskega jezika uskladili in izpopolnili, tako da na tekmovanju ne bi smelo biti težav... Lepo smo se imeli!

Kaj je korpus? Kaj je pravopis? Kje lahko najdem dobre slovarje? Kaj so dobri slovarji? Zakaj sploh potrebujem jezikovne pripomočke? Teh vprašanj si v vsakdanjem življenju ne zastavljamo ravno pogosto. Splošna uporaba jezikovnih virov in pripomočkov je lahko malce suhoparna tema tako za starejše in predvsem za mlajše generacije, zato jo s tem projektom želimo predstaviti na zabaven in zanimiv način, in sicer preko iger in tekmovanja.

CILJI PROJEKTA

Pri projektu gre za tekmovanje, v katerega bomo pritegnili vse generacije in s katerim bomo na zabaven način popularizirali, širili in razvijali znanje o uporabi jezikovnih virov in tehnologi j.

OSREDNJA DEJAVNOST

Glavni dogodek bo medgeneracijsko družinsko tekmovanje, ki bo potekalo v več fazah. Glede na število prijavljenih se bo izvedlo »kvalifikacijsko« tekmovanje na posameznih šolah. Zmagovalna ekipa posamezne šole se bo pomerila z ekipami drugih šol v naslednji fazi tekmovanja, kjer bosta 2 ekipi z največjim številom točk napredovali v finalno srečanje. Vsa tekmovanja se bodo odvila v mesecu oktobru.

Celotno tekmovanje bo osredotočeno na promocijo slovenskega jezika in seznanjanje javnosti z uporabo jezikovnih pripomočkov. Sestavljeno bo iz iger, ki bodo namenjene aktivnemu sodelovanju in deljenju znanja ter izkušenj različnih generacij. Igre bo spremljala uporaba slovarjev, slovnice, pravopisa, spletnih aplikacij in računalniških pripomočkov. Tako bodo tekmovalci na primer pri igri Goflja v določenem igralnem času iskali besede iz naključno postavljenih 16 črk v polju 4x4 kock. Daljša kot je beseda, več točk dobi ekipa. So pa dovoljene le besede, ki se nahajajo v Slovarju slovenskega knjižnega jezika, zato bosta ostala dva člana preverjala besede nasprotne skupine v slovarju in na koncu igre imela možnost besede izločiti. Med igrami bo tudi igra besedil, kjer bodo morali tekmovalci besedilo slovnično popraviti (velika začetnica, vejice …). Igre bodo zastavljene po sklopih, tako da se bodo v posameznih igrah pomerile različne generacije, v drugih pa bo sodelovala cela ekipa. V nekaterih sklopih tekmovanja si bodo morale starejše generacije pomagati z računalniki, v drugih bodo morale mlajše brskati po knjigah.

PREDVIDENI UČINKI PROJEKTA:

  • predstavniki različnih generacij imajo več znanja o uporabi jezikovnih virov in tehnologij;
  • uporaba jezikovnih gradiv se popularizira, postaja bolj razširjena;
  • dviga se zavest o pomembnosti slovenskega jezika za slovenski narod in slovensko kulturo;
  • z nagradami bomo dostop do jezikovnih priročnikov razširili na več šol, posameznikov in tako še spodbudili njihovo uporabo.

Takšen način učenja in povezovanja različnih generacij v današnjem času je pomemben in inovativen dejavnik v pridobivanju novega znanja in izkušenj, zato menimo, da bo takšen projekt zelo zanimiv za šole in predstavnike različnih starostnih skupin in lahko tako postane stalnica na šolah.

CILJNA SKUPINA

Posamezna ekipa bo sestavljena iz članov treh generacij iste družine: otroci blaginje – rojeni 1944-1960, generacije x – rojeni 1961-1980 in generacije y- rojeni 1981-2001. Eden od razlogov, da smo se odločili za družinsko tekmovanje, je tudi ta, da je leto 2014 leto družine. Družine se bodo prijavile na različnih osnovnih šolah v Savinjski regiji. K sodelovanju bomo povabili osnovne šole v naslednjih občinah: Občina Žalec, Občina Polzela, Občina Prebold, Občina Braslovče, Občina Tabor in Občina Vransko.

Sponzorji

Pri pripravi in izvedbi projekta Družinska besedna olimpijada so nam pomagali naslednji sponzorji, za kar smo jim zelo hvaležni:

Savinjska televizija STV

 

Založba Rokus Klett

 

Razvezani jezik

 

Podjetje Plastika Skaza

 

Zavarovalnica Triglav

 

Steklarna Hrastnik

 

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec

Modelarstvo Srečko Štorman s.p.