Šola prijaznih ljudi

Niste našli želenih informacij?

S pomočjo UPI svetovalke odgovore dobite hitro in brez dodatnega brskanja.
Ponujamo vam:
Poklepetajte z nami v živo.
03 713 35 76
Pišite nam preko e-pošte.
Pošljite nam e-obrazec.

Projekti - UPI ljudska univerza Žalec Namenjeni so vsem prebivalcem Spodnje Savinjske doline

DIGITALIATORS

COVID-19 je v naše življenje prinesel številne spremembe, ki so povzročile resne težave brez primere. Starostna skupina, ki se je precej borila in trpela, so bili starejši. Ne le, da so se znašli prestrašeni in ranljivi pred pandemijo, temveč so se počutili tudi izgubljene v pojavu digitalizacije vsega. Računi, ki jih je bilo treba plačati prek spleta, davki, bančne transakcije in celo naročanje na cepljenje so za velik del prebivalstva predstavljali težavo. Od začetka krize COVID-19 se je v bančnem sektorju zgodila velika sprememba, ki se je nanašala predvsem na brezgotovinska plačila, bodisi v obliki brezstičnih plačil s karticami bodisi v obliki nakazil prek elektronskega bančništva. Na podobni ravni je bilo vse več trgovin in restavracij prisiljenih graditi na svojem potencialu e-trgovine, saj se je povečala potreba po spletnih naročilih na škodo fizičnih nakupov. Čeprav je ta strategija pozitivno vplivala na omejevanje pandemije, pa je bilo opaziti majhen pomen splošne praktičnosti internetnega bančništva in spletnih plačil v sodobnem času. Številni starejši člani naše družbe so se za pomoč obrnili na svoje otroke ali celo vnuke. Vendar so spletne transakcije zdaj uveljavljena resničnost, ki iz dneva v dan narašča. Zaradi te ovire želi ta projekt obravnavati digitalno preobrazbo družbe in storitev, ki jih ponujata javni in zasebni sektor gospodarstva, z razvojem in ponujanjem visokokakovostnih in prilagodljivih učnih gradiv starejšim državljanom in odraslim, ki imajo težave, ker ne znajo uporabljati spletnih aplikacij, ki bi jim olajšale življenje. To pomanjkanje digitalnega znanja in spretnosti povzroča stres in občutek, da so izključeni.

Projekt financira/sofinancira:
Evropska unija, Erasmus+
Obdobje trajanja projekta:
Marec 2023 - Januar 2025
Vrednost projekta:
250.000 €
Ciljna skupina:
Starejši odrasli
Partnerji/sponzorji projekta:
E – business Academy, Bolgarija – KOORDINATOR, A & A Emphasys Interactive Solutions Ltd, Ciper, European Digital Learning Network, Italija, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord - Est, Romunija, UPI – ljudska univerza Žalec, Slovenija in Aintek Symvouloi Epicheiriseon Efarmoges Ypsilis Techn

Uvodni projektni sestanek v Sofiji, Bolgarija

Med 5. in 6. aprilom 2023 je potekalo uvodno srečanje za projekt Erasmus+ KA2 DIGITALIATORS: V Sofiji v Bolgariji je bil organiziran uvodni sestanek projekta Digital upskilling for senior citizens, ki je osredotočen na vsakodnevne spletne transakcije starejših, zlasti po pandemiji. Na srečanju je bil predstavljen pregled projekta, podrobna analiza delovnih paketov, strategija razširjanja in upravne naloge. Določene so bile začetne naloge in roki za izvedbo projekta. Vsi partnerji se počutijo motivirani za začetek dela na tem resnično obetavnem projektu!

Digitaliators uvodni sestanek Sofija

Starostna skupina, ki se je precej borila in trpela, so bili starejši. Ne le, da so se znašli prestrašeni in ranljivi pred pandemijo, temveč so se počutili tudi izgubljene v pojavu digitalizacije vsega. Računi, ki jih je bilo treba plačati prek spleta, davki, bančne transakcije in celo naročanje na cepljenje so za velik del prebivalstva predstavljali težavo. Od začetka krize COVID-19 se je v bančnem sektorju zgodila velika sprememba, ki se je nanašala predvsem na brezgotovinska plačila, bodisi v obliki brezstičnih plačil s karticami bodisi v obliki nakazil prek elektronskega bančništva. Na podobni ravni je bilo vse več trgovin in restavracij prisiljenih graditi na svojem potencialu e-trgovine, saj se je povečala potreba po spletnih naročilih na škodo fizičnih nakupov. Čeprav je ta strategija pozitivno vplivala na omejevanje pandemije, pa je bilo opaziti majhen pomen splošne praktičnosti internetnega bančništva in spletnih plačil v sodobnem času. Številni starejši člani naše družbe so se za pomoč obrnili na svoje otroke ali celo vnuke. Vendar so spletne transakcije zdaj uveljavljena resničnost, ki iz dneva v dan narašča.

Zaradi te ovire želi ta projekt obravnavati digitalno preobrazbo družbe in storitev, ki jih ponujata javni in zasebni sektor gospodarstva, z razvojem in ponujanjem visokokakovostnih in prilagodljivih učnih gradiv starejšim državljanom in odraslim, ki imajo težave, ker ne znajo uporabljati spletnih aplikacij, ki bi jim olajšale življenje. To pomanjkanje digitalnega znanja in spretnosti povzroča stres in občutek, da so izključeni.

Natančneje, cilji projekta DIGITALIATORS so naslednji:

1. opredeliti potrebe starejših državljanov v vseh sodelujočih državah z ugotavljanjem ravni usposobljenosti starejših, opredeliti najpogostejših spletnih transakcij v vsaki državi ter razkriti razloge, ki starejšim državljanom preprečujejo uporabo in zaupanje v spletne postopke.

2. Razviti visokokakovostno učno gradivo za krepitev zmogljivosti starejših državljanov, ki bo posebej prilagojeno njihovim potrebam v zvezi s spletnimi transakcijami.

3. Preizkusiti pripravljeno učno gradivo v vseh sodelujočih državah, da bi zbrali povratne informacije starejših, opazovali njihov napredek ter izvedli potrebne popravke in prilagoditve.