Šola prijaznih ljudi

Niste našli želenih informacij?

S pomočjo UPI svetovalke odgovore dobite hitro in brez dodatnega brskanja.
Ponujamo vam:
Poklepetajte z nami v živo.
03 713 35 76
Pišite nam preko e-pošte.
Pošljite nam e-obrazec.

Projekti - UPI ljudska univerza Žalec Namenjeni so vsem prebivalcem Spodnje Savinjske doline

DIGIT - Boost Competences for responsible online identity

V okviru projekta DIGIT krepimo kompetence za odgovorno upravljanje posameznikove digitalne identitete.

Projekt financira/sofinancira:
Evropska unija, Erasmus+
Obdobje trajanja projekta:
1. 11. 2017 - 31. 10. 2019
Vrednost projekta:
269.274,00 EUR
Ciljna skupina:
Izobraževalci odraslih, učitelji, vzgojitelji
Partnerji/sponzorji projekta:
INnCREASE Sp. z o.o. (Varšava, Poljska), DLearn (Milano, Italija), Platon M.E.P.E. (Katerini, Grčija), UPI – ljudska univerza (Žalec, Slovenija), DomSpain Consulting (Reus, Španija), Innova Consultancy (Sheffield, Velika Britanija), Lifelonglearning Platform (Bruselj, Belgija)
Zaključna konferenca v Bruslju
Ste vedeli, da Google beleži vaše podatke tudi, kadar je vaš telefon nastavljen na letalski način? Digitalni odtis in njegovi različni vidiki so bili osrednja tema konference, ki smo se je 24. 10. kot člani mreže Dlearn in partnerji v projektu DIGIT (Erasmus+) udeležili v Bruslju. Konferenca je potekala v prostorih središča za digitalne inovacije DigitYser, organizirala pa sta jo mednarodna organizacija Dlearn in LLLP v sodelovanju s partnerji projekta DIGIT. Na dopoldanskem delu konference so bili predstavljeni rezultati projekta DIGIT ter evropske ankete o digitalnem odtisu in stopnji ozaveščenosti o njegovih izzivih, ki jo je v letu 2018 in 2019 izvedel Dlearn. Temu je sledila okrogla miza, v popoldanskem delu pa so potekale delavnice o etičnem vidiku upravljanja podatkov, prostovoljcih na spletu in digitalnem državljanstvu, intelektualni lastnini in digitalnih pravicah ter o vplivu učnih iger na digitalno identiteto.   
Conference Group PhotoPredavanje

Zadnji partnerski sestanek
Poleg konference smo se v Bruslju 23. in 25. 10. udeležili zadnjega partnerskega sestanka. Tokratni sestanek je bil namenjen predvsem evalvaciji in pripravi končnega poročila o projektu. V projektu smo s partnerji iz šestih evropskih držav razvili DIGIT Manifesto in e-platformo z učnimi materiali. Manifesto vsebuje pedagoško-didaktične smernice in ideje za izobraževalce, ki pri svojem delu ozaveščajo (ali to želijo početi) o pomenu odgovornega upravljanja digitalne identitete. Gre za neke vrste priročnik, ki vsebuje tudi glosar pogostih izrazov, ki se pojavljajo v povezavi z digitalnim odtisom. Priročnik si lahko ogledate tukaj. Ker je digitalni odtis širok pojem, smo se v projektu osredotočili na štiri teme, in sicer: - Upravljanje osebnih računov in digitalne podobe - Bodite varni na spletu in zaščitite svoj računalnik - Bodite odgovoren digitalni državljan - Zavedajte se stranskih učinkov prekomerne uporabe interneta Učne module o teh štirih temah bosteašli tudi na e-platformi, kjer lahko vaše znanje po predelanih modulih preverite s kvizi, ki smo jih pripravili za vas. Za več informacij obiščite spletno stran projekta: digitproject.eu/wp/   .Meeting

Četrti projektni sestanek (Platon- Katerini, Grčija)
16. in 17. 4. 2019 smo se udeležili 4. partnerskega sestanka v mestu Katerini. Maja in junija bomo izvedli delavnice, kjer se bomo pogovarjali o temah, kot so digitalno državljanstvo, zaščita osebnega računalnika, e-osebni računi in nevarnosti prekomerne uporabe interneta .Katerini 1  
Katerini 3
Tretji projektni sestanek (DomSpain - Reus, Španija)

1. in 2. oktobra 2018 je v Reusu, Španija potekal tretji mednarodni sestanek projekta DIGIT. Na sestanku smo skupaj s partnerji sprejeli zadnje dogovore glede DIGIT manifesta in naredili načrt za razvoj učnih materialov DIGIT.

Reus_1Reus_4

Drugi projektni sestanek (UPI Žalec, Slovenija)

1 7. in 18. maja 2018 je na UPI - ljudski univerzi Žalec potekal drugi mednarodni partnerski sestanek, v okviru projekta DIGIT - Boost competences for a responsible use of online identity. Na sestanku smo sodelovali vsi partnerji v projektu iz Italije, Španije, Belgije, Grčije, Velike Britanije, Poljske in Slovenije, s katerimi oblikujemo vsebine za priročnik in učne materiale, ki bodo dostopni na spletu v vseh sedmih jezikih - tudi v slovenščini in bodo odličen pripomoček za upravljanje posameznikove digitalne identitete.

IMG_4349IMG_4338

Začetek izvajanja aktivnosti - faza O1

Ana pred službo preveri novice na pametnem telefonu, na delovnem mestu pošilja e-sporočila in nalaga dokumente v Google Drive, popoldne opravi spletni nakup, zvečer pa si z možem ogledata njuno najljubšo serijo, ki sta jo naložila z interneta. Njun 13-letni Miha vsak dan objavlja na Snapchatu, vmes komentira prijateljeve slike na Facebooku ter občasno igra spletne video igrice.

Tako svojo digitalno identiteto ustvarjajo nekateri,  KAKO PA DIGITALNO IDENTITETO USTVARJATE VI? Se zavedate dejanj, ki tvorijo vaš digitalni odtis*? Želite izvedeti, kako lahko vi in vaša družina bolj odgovorno upravljate z množico podatkov, ki jih puščate na spletu?

Na  treh srečanjih, ki jih bomo s starši, izobraževalci in interesnimi organizacijami organizirali v mesecu marcu 2018 se bomo v skupini pogovarjali o njihovih izkušnjah in navadah, o vplivu digitalnih naprav na njihovo življenje oz. njihovo življenje v družini, o pozitivnih in negativnih učinkih spleta in še marsičem, kar je povezano z digitalnim odtisom. Na podlagi njihovega sodelovanja in njihove povratne informacije bomo nato oblikovali vsebine za priročnik o odgovornem upravljanju digitalne identitete ter učne materiale, ki bodo prosto dostopni na spletu kar v 7 različnih mednarodnih jezikih (tudi v slovenskem). 

Kaj je digitalni odtis?

Digitalni odtis se nanaša na sledi in podatke, ki jih puščamo pri uporabi interneta. Vključuje vse aktivnosti in dejanja na digitalnih napravah – prenosnik, pametni telefon – kot so obiskane spletne strani, poslana sporočila, objavljene slike, spletni nakup, uporaba raznih aplikacij, pri čemer za sabo puščamo osebne informacije, katerih obstoj omogoča sledenje tem podatkom do posameznika, ki jih je pustil za sabo.

Prvi projektni sestanek (InNcrease - Varšava, Poljska)

27. in 28. novembra 2017 sva se sodelavki UPI - ljudske univerze Žalec Sabina Cokan in Tina Baloh udeležili prvega partnerskega sestanka na Poljskem. Na sestanku so bili prisotni tudi vsi partnerji iz preostalih šestih držav (Italije, Španije, Belgije, Grčije, Velike Britanije in Poljske), s katerimi bomo v projektu DIGIT sodelovali naslednji dve leti z namenom, oblikovati vsebine za priročnik in učne materiale, ki bodo ob koncu projekta dostopni na spletu v sedmih jezikih - tudi v slovenščini in bodo odličen pripomoček za upravljanje digitalne identitete posameznika.

digit_KOM

Klikni TUKAJ in preberi zadnje novice (news) o mednarodnem projektu DIGIT.

Opis projekta - Project description

digit_flyer

Povzetek projekta

Projekt DIGIT - Krepitev kompetenc za odgovorno upravljanje posameznikove digitalne identitete - močno temelji na potrebi odraslih, da bi zlahka razumeli koncepte, povezane z digitalno identiteto, to je sliko in vedenjem, ki ga imajo pri uporabi najpogostejših orodij na internetu (e-poštna sporočila, socialna omrežja, e-poslovanje itd.). S projektom bo mogoče raziskati posledice digitalne identitete odraslih in zagotoviti potrebne izobraževalne instrumente (priročnik) in podporna orodja (učne materiale). 

Glavne dejavnosti:

1.      Razširiti digitalno znanje in kompetence izobraževalcev za odrasle, ki delajo v neformalnih in neformalnih učnih organizacijah, da bi povečali ozaveščenost odraslih o konceptu digitalnega spomina.

2.      Povečati razumevanje posledic, povezanih z osebnim digitalnim odtisom, s praktičnimi ukrepi: delavnice in dogodki.

3.      Zagotoviti pravo orodje za vzgojitelje odraslih, ki jim bodo pomagale pri usposabljanju odraslih, ki so digitalni.

4.      Spodbujati sprejetje odprte in inovativne prakse, usmerjene k temu, da bi se postavilo vprašanje "ostati varen na spletu".

Namen projekta je družine ozavestiti in jih spodbuditi k odgovornejšemu upravljanju spletne identitete, pomagati staršem pri ''digitalni'' vzgoji njihovih otrok in pri razumevanju vrednosti informacij, ki jih puščamo na spletu.

Cilji projekta je  oblikovati vsebine za priročnik o odgovornem upravljanju digitalne identitete ter učne materiale, ki bodo prosto dostopni na spletu. V fokusno skupino bomo povabili starše, izobraževalce ter interesne organizacije.

Spletna stran: digitproject.eu

DIGIT MANIFESTO - Pravkar objavljena navodila za izobraževanje odraslih!

"DIGIT" - "Spodbujanje kompetenc za odgovorno rabo spletne identitete" je dveletni evropski projekt, ki se financira v okviru strateških partnerstev Erasmus + KA2 in ga usklajuje poljsko podjetje INnCREASE skupaj s partnerji iz sedmih različnih držav (Belgija, Španija, Velika Britanija, Poljska, Grčija, Italija in Slovenija).

V okviru te pobude, ki je bila pozvana k ozaveščanju evropskih državljanov o njihovih odgovornostih kot digitalnih uporabnikov in izboljšanju njihovih kompetenc in spretnosti, smo partnerji razvili DIGIT MANIFESTO. Ta dokument je rezultat informacij, zbranih prek lokalnih ciljnih skupin, strokovnjakov in raziskav partnerjev, vključuje nasvete za učence, kako ostati varni na spletu; smernice za izobraževalce odraslih o tem, kako uporabljati gradiva za usposabljanje pri delu z odraslimi (nadaljnje vsebine, ki se trenutno razvijajo), slovar z najsodobnejšimi pojmi in pogoji ter dodatnimi viri, povezanimi z digitalnim odtisom.

V svetu, kjer so digitalne veščine in kompetence enako pomembne kot pismenost in računanje, potrebujemo digitalno usposobljene ljudi, ki lahko na varen način najdejo, ocenjujejo, proizvajajo in komunicirajo jasne informacije na spletu. V skladu s tem in z namenom osveščanja o konceptu Digitalnega sledu in pomanjkanju znanja o posledicah, ki jih ima lahko za posameznike in v vsakdanjem življenju, je DIGIT MANIFESTO namenjen uporabnemu podpornemu orodju za odrasle, da le ti postajajo in pomagajo drugim postati bolj digitalno pismeni.

Priročnik je BREZPLAČNO v SLOVENSKEM JEZIKU na voljo TUKAJ

Vse vas vabimo, da si rezultate projekta ogledate in preberete na naši spletni strani, kjer boste našli tudi Priročnik oz. Manifesto v angleškem jezikuhttps://digitproject.eu/wp/2018/11/29/digit-partne...

20 uporabnih nasvetov, kako postati odgovoren digitalen državljan

V dokumentu spodaj, ki uvaja koncept digitalnega odtisa, vam partnerji projekta DIGIT predstavljamo ''20 koristnih in uporabnih nasvetov''  ter s tem namenom vabimo vse uporabnike interneta, da razmislite o njegovih posledicah. Namreč ta dokument je sestavni del prihajajočega MANIFESTA in smernic za izobraževlace odraslih in vsebuje 20 koristnih nasvetov povezanih z vprašanji o varni rabi interneta, osebnih računov, objavo fotografij, spletno varnostjo in ''pretirano'' uporabo interneta ter si prizadeva, da bi bralce spodbudil, da ukrepajo na način, da postanejo odgovorni digitalni uporabniki.

20 nasvetov

Poročilo ciljnih (fokusnih) skupin

Naš projekt DIGIT je izdal info-grafiko, ki so rezultat treh ciljnih skupin! Ciljne skupine so ocenile ozaveščenost zainteresiranih strani in pristojnosti glede vprašanj, povezanih z digitalno identiteto.

 Infografika ciljnih skupin

Udeleženci so raziskali:

§  Upravljanje osebnega računa in slik,

§  Varnost na spletu in zaščita,

§  Digitalno državljanstvo,

§  Internet in njegove stranske učinke

 Ali se Evropejci zavedamo svojega digitalnega odtisa? Več izveste na:  https://digitproject.eu/wp/category/news/

Gradiva

Spletna stran:  digitproject.eu

Facebook: #DIGITproject

Logotipi:

 Logo-digitlogo-erasmus-plusupi-logo